Vesti

Vakcina protiv dojke dolazi iz Srbije

25. Septembar 2017
|
Izvor: Blic
0 Komentara

Karcinom dojke bi uskoro mogao da bude mnogo brže i jednostavnije tretiran - lečen, ali i sprečen i to imunoterapijom, otkriva za “Blic” Dr sci. med. Stefan Stefanović (28) iz Niša, predsednik Internacionalnog insituta za medicinsku diplomatiju IMDI i koordinator nemačko-srpskog konzorcijuma za karcinom dojke.

Prema rečima Dr Stefanovića koji živi i radi u Hajdelbergu, na vakcini protiv raka dojke radi tim stručnjaka. Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, srpskog lekarskog društva i Nemačke ambasade, osnovan je nemačko-srpski konzorcijum za karcinom dojke još prošle godine, a nakon pripremmih radnji će studija uskoro biti sprovedena na 100 žena iz Srbije koliko učestvuje u prvoj fazi projekta.

Žene iz Srbije učestvuju i biće ih 100 u prvoj fazi projekta koja podrazumeva terapiju tabletama, nakon koje RNK i DNK analizama utvrđujemo ko su dobre kandidatkinje osetljive na imunoterapiju. One će onda u drugoj fazi dobiti ili nova antitela ili vakcinu od dizajniranih T ćelija (podtip belih krvnih zrnaca koja su u stanju da prepoznaju tuđe ili tumorske ćelije i ubiju ih). Terapija će biti u Srbiji a merenja u Nemačkoj, počinje priču Dr Stefanović.

Mladi naučnik objašnjava da postoji nekoliko vrsta imunoterapije, a da je vakcina zapravo jedna od njih. Vakcina se, kako kaže, već pokazala dobro kod žena sa metastazama a sada bi tim stručnjaka želeo da je primeni još u ranoj fazi oboljenja dok je ono još izlečivo.

Naša dosadašnja ispitivanja su pokazala izuzetno visok stepen imune reakcije i poboljšanje preživljanja nakon vakcine sopstvenim reaktivnim T ćelijama kod žena sa uznapredovalim rakom dojke. Sada je cilj da pokažemo isti stepen dejstva u ranoj fazi bolesti pre hemoterapije i operacije i da odemo korak dalje. Za mesec dana kreće u realizaciju kooperacioni projekat Instituta IMDI i srpskih partnera sa ciljem otkrivanja pacijentkinja kod kojih imunoterapija najbolje deluje. Na našu veliku radost uspeli smo da projekat dovedemo upravo u Srbiju i pacijentkinjama ponudimo savremenu imunomodulaciju a kolegama saradnju i afirmaciju, objašnjava Stefanović.

Nišlija na čelu tima
Nekada đak generacije niške Gimnazije „Bora Stanković“danas Dr Stefan Stefanović (28) doktor medicinskih nauka i lekar na specijalizaciji, asistent na predmetu operativne ginekologije na Univerzitetskoj klinici Hajdelberg i naučnik na Nacionalnom centru za tumorska oboljenja Nemačke.
Studije medicine na Univerzitetu Hajdelbergu završio je 2012. godine i prvi je Srbin posle 100 godina na medicini najstarijeg univerziteta u Nemačkoj.

U savremeno surovo doba postmodernog kapitalizma nema stagniranja niti stajanja u mestu – samo napredak ili nazadovanje. Ni medicina nije imuna na te globalne tokove, tako da uz sve više kliničkih, naučnih i poslovnih obaveza idemo napred uz porodicu koja je vrhovna vrednost.
Radni dan podrazumeva puno sati na klinici – kontakt sa ljudima i operativu, pa večerima i vikendima upravljanje, analizu projekata i publikacije, naravno kada nema 24-satnih dežurstava ili nastave studentima, priča Stefanović za Blic.

Mladi naučnik objašnjava da iako živi u Nemačkoj, Niš nikada nije napustio i da zbog posla i familije stalno dolazi u Srbiju. Njegovi planovi prevazilaze okvire ambicioznih kliničkih i naučnih projekata i ostavlja prostor za velika iznenađenja.